Rehab-guide för stukad handled och hand

Lär dig steg-för-steg hur du återställer rörlighet, styrka och minskar smärta

Steg-för-steg-guide till rehabilitering efter stukad hand och handled

Har du nyligen stukat handen eller handleden? Detta är mer vanligt än du kanske tror, och återhämtningen kan ta lite tid.

Men oroa dig inte, vi har satt ihop en rehab-guide för rehabilitering av stukad handled och hand för att hjälpa dig att rehabilitera din skadade hand eller handled.

Följ RICE-modellen

RICE-modellen är en enkel och ofta använd metod för att behandla mindre skador, som stukningar.

RICE står för:

  • Rest (Vila)
  • Ice (Is)
  • Compression (Kompression)
  • Elevation (Höjning)

Här är en punktvis beskrivning av RICE-modellen för rehabilitering av en stukad handled:

Olika handledsskyddmodeller att välja på

Steg 1: vila

Första steget är alltid att vila och skydda det skadade området. Sluta använda den skadade handleden för att förhindra ytterligare skador och underlätta läkning. Om det är nödvändigt, använd en skena eller bandage för att immobilisera leden och ge stöd. Det är viktigt att ge kroppen tid att läka, så överansträng inte handen eller handleden under denna tid.

Olika handledsskyddmodeller att välja på

Steg 2: is

Is kan vara till stor hjälp för att minska inflammation och svullnad. Applicera en ispackning på det skadade området i cirka 20 minuter åt gången, varje par timmar under de första 24 till 72 timmarna efter skadan.

Olika handledsskyddmodeller att välja på

Steg 3: kompression

Använd ett elastiskt bandage för att linda runt handleden. Detta hjälper till att minska svullnad och stödja den skadade leden. Var försiktig så att du inte lindar bandaget för hårt, det kan hindra blodflödet.

Olika handledsskyddmodeller att välja på

Steg 4: Höjdläge

Håll den skadade handleden höjd ovanför hjärtnivå så mycket som möjligt. Detta kan hjälpa till att minska svullnad och smärta.

Fler rehabiliteringstips

Förutom RICE-metoden kan gradvis rörelseträning och fysioterapi bidra till snabbare återhämtning från en stukad handled. Även olika former av smärtlindring kan hjälpa till under rehabiliteringstiden.

Smärtlindring

Receptfria smärtstillande läkemedel som paracetamol eller ibuprofen kan hjälpa till att lindra smärta och inflammation.

Tänk dock på att alltid följa doseringsanvisningarna på förpackningen.

Fysisk terapi

När smärtan och svullnaden börjar minska, kan du börja med fysisk terapi. Detta kan innefatta olika övningar för att återställa rörlighet, styrka och flexibilitet i handen och handleden.

En sjukgymnast eller handterapeut kan ge dig rätt råd och övningar baserat på din specifika skada.

Gradvis återgång till normal aktivitet

När du börjar känna dig bättre, kan du gradvis återgå till dina normala aktiviteter. Men det är viktigt att du inte stressar och överanstränger handen eller handleden.

Om du känner smärta, ta det som ett tecken på att du kanske behöver dra ner på aktiviteten lite.

Förebyggande åtgärder

För att förhindra framtida skador kan du fortsätta med handleds- och handstyrkeövningar. Dessutom kan du överväga att använda skyddande utrustning, som handledsstöd, vid aktiviteter som innebär en risk för skada.

Tänk på att alla är olika och återhämtningstiden kan variera beroende på olika faktorer, inklusive skadans svårighetsgrad, din allmänna hälsa och din ålder.

Om du har några frågor eller bekymmer, tveka inte att kontakta en sjukvårdspersonal.

Vi önskar dig en smidig och snabb återhämtning!